En merkverdig opplevelse (kristinejohnsen2)
Forside Add meg Om meg Kontakt

En merkverdig opplevelse

Vi mener at alle mennesker er verdt like mye. Vi sier mye, og mener mye, men handlingene våre tilsier noe annet. Igår hadde jeg en ubehagelig opplevelse. Jeg var i byen i kr.sand  rundt 1-2 tiden. Det var kanskje en opplevelse de fleste ville glemt eller ikke brydd seg om, men jeg klarer ikke legge den fra meg. Det var en liten ting, ja en bitteliten handling. En handling som gjorde meg trist, ja jeg kjente det lang inn i beinmargen.

Et blikk, som sa tusen ord. 

Jeg stod med b-city og pratet med noen folk, så kommer det bort en tigger, en rumensk tigger. Fordi jeg har vært i Romania, så kan jeg føre en samtale på kanskje 1 minutt og tenkte at nå kunne jeg friske opp språket litt. Jeg spurte denne rumenske kvinnen om hvordan hun hadde det. Hun svarte meg, og jeg spurte henne noen spørsmål til. Hun ville ha penger, det forstod vi alle, og ja hun var nesten litt innpåsliten, hun gidde seg ikke med det første. Når vi stod og pratet med denne kvinnen, så kommer det bort en tilfeldig fyr som tok tak i henne, og dro henne vekk, ja han dyttet henne. Da kjente jeg hjertet mitt knustne, et sjokk, et blikk, en handling. Jeg ble målløs, måten denne fyren gjorde dette på var utrolig nedverdigende. Det var akkurat som hun var en plagsom flue, som bare kunne knipses vekk. Hun betydde ingenting, hun var ingenting, hun var bare plagsom og i veien. Når jeg så på denne handlingen, så følte jeg meg så hjelpesløs. Hva kunne jeg gjort for at denne kvinnen ikke hadde blitt behandlet slik? Er vi så foraktelige? Hvor  har det blitt av menneskeverden vår? Er ikke denne rumenske kvinnen like mye verdt som både meg og deg? Ja, det er hvertfall det vi liker å mene.

En mening strekker kun så så langt, det er handlingene våre som definerer oss i øyeblikket. Hvis denne kvinnen ikke hadde vært en Rumensk tigger, men en venninne av deg. Så tror jeg rekasjonene hadde vært helt annerledes. Vi ville stått opp for denne venninnen, hvorfor skulle hun fortjent og blitt behandlet på en slik måte? Hun er spesiell, og god, og ingen får lov til å fortelle henne noe annet! Burde vi ikke ha en slik innstilling til alle mennesker, uansett farge, etnisk bakgrunn eller stilling i samfunnet. 

Jeg merker jeg har vært litt naiv, jeg trodde ikke at vi var så blinde. Nå skal jeg ikke si at alle er slik, for det er definitivt ikke sant, men jeg tror at vi alle kan ta oss selv i og tenke litt nerderdigende om andre. I bunn og grunn så er ikke vi og denne kvinnen så forskjellige. Vi er begge mennesker, det som utgjør forskjellen er hvor vi kommer fra, og hvilke goder vi har fått i livet. Hun er et menneske, jeg er et menneske. 

Etter denne lille opplevelsen, så ønsker jeg og tror at jeg ville håndtert situasjonen annerledes, men hvis jeg skal være helt ærlig så vet jeg ikke om jeg hadde fått det til. 

Hva sier ikke det om meg? Bilde er fra tv2.no

Jeg håper jeg har klart og formulert meg riktig her, og at jeg ikke blir misforstått, men jeg tror dere forstår hva jeg vil frem til. 

 

 


 • 03.11.2013 kl.16:19
  Fantastisk skrevet! Har mange ganger undret for meg selv hva som EGENTLIG er forskjellen på meg og en rumensk tigger. For det er egentlig ikke så mye! Igjen, dette var utrolig bra!
  03.11.2013 kl.16:34
  Iselinn Andersen: Tusen takk, kjente bare jeg måtte skrive om det. Selv om nødvendigvis ikke alle ser situasjonen på lik måte.

  Tonje

  03.11.2013 kl.18:53
  Utrolig bra at du tar opp dette, helt enig i det du skriver!

  Hans

  03.11.2013 kl.18:54
  Det er lett å synes synd på sigøynere når de sitter i slitne klær på gata og tigger, og jeg forstår godt at du reagerer som du gjør. Men hvis du hadde sett hvor pengene man gir dem havner, ville du nok kanskje tenkt annerledes. Så klart, en del av dem har det virkelig dårlig, jeg prøver ikke å generalisere, men mye av disse pengene går til flotte villaer i Romania, kanskje ikke akkurat der du har vært, men mange andre steder. Selv om de ser fattige ut der de sitter med slitne klær, så er ofte sannheten en annen. Ta det fra en som bor i et land med mye romfolk, de er et stort problem. Ikke fordi jeg mener de er mindre verdt enn andre mennesker, langt derifra, men det var akkurat oppslag i media her nede om at den første sigøyneren i landets historie hadde bestått videregående skole. Det er en demografisk gruppe som har stor grad av arbeidsledighet, i enkelte områder 100%, som for det meste lever på trygd fra hardt arbeidende slovakere's skatt. Om ikke dette var ille nok, så er det en stor grad av kriminalitet i disse miljøene, som i andre miljøer med lav utdannelse. De har samme rettigheter og muligheter som alle andre slovakiske stastsborgere, men gjør ikke noe for å endre på sin levestil. Dette er ikke min mening, eller noen form for rasisme, men rene fakta fra forskning og undersøkelser som er lett tilgjengelige på blant annet internett. Et ganske anerledes bilde enn det vi får servert av norsk media, eller hva?
  03.11.2013 kl.22:03
  Helt sant det du sier Hans, men det var i grunn ikke det innlegget var basert på. Her gikk det egentlig om verdien av et menneskeliv, og om hvordan vi behandler hverandre på.


  Skriv en ny kommentar

  hits